Sunday, September 1, 2024

PENGENALAN

MAKANAN TRADISIONAL DI MALAYSIA


TUJUAN BLOG
Dalam blog ini,kami akan memperkenalkan tentang makanan-makanan tradisional yang terdiri daripada beberapa maklumat yang membincangkan :
1.Definisi dan pengenalan tentang makanan tradisional
2.Asal usul makanan tradisional 
3.Cara dihidangkan dan proses pembuatan makanan tradisional
4.Keistimewaan makanan tradisional


DEFINISI DAN PENGENALAN TENTANG MAKANAN TRADISIONAL
    Makanan tradisional merujuk kepada hidangan atau resipi yang telah diwarisi dari generasi ke generasi.
      Tambahan pula, makanan tradisonal juga biasanya mengandungi khasiat dari segi positif kerana bahan-bahan yang digunakan lazimnya adalah daripada alam semula jadi. Di samping itu, makanan tradisional cenderung disajikan di adat istiadat dalam sesebuah kaum seperti waktu perayaan. Seterusnya, makanan tradisional terdiri daripada basah dan kering.Bukan itu sahaja, uniknya makanan tradisional ini sehinggakan setiap kaum mempunyai makanan tradisional yang tersendiri.

TERDAPAT BANYAK MAKANAN TRADISIONAL DI MALAYSIA.NAMUN DEMIKIAN ,DALAM BLOG INI KAMI AKAN MEMPERKENALKAN 5 JENIS  MAKANAN TRADISIONAL Iaitu :

1.Nasi Lemak

2.Nasi Kerabu

3.Ambuyat

4.Laksa

5.Mee Kolok




SILA RUJUK DI SETIAP PAGE UNTUK MELIHAT MAKLUMAT LANJUT TENTANG MAKANAN-MAKANAN TRADISIONAL YANG AKAN KAMI PERKENALKAN





PENUTUP:
      Tuntasnya,makanan tradisional di Malaysia mempunyai keunikannya tersendiri.Makanan tradisional yang kami ulaskan ini merupakan hidangan atau sajian utama pilihan rakyat Malaysia kerana memenuhi cita rasa dan diperkaya dengan khasiat yang membekalkan tenaga harian.

       Kami berharap melalui blog ini ramai warga asing mahupun masyarakat tempatan mempunyai keinginan unuk mencuba makanan tradisional Malaysia yang berasal dari pelbagai kaum dan negeri. Bukan itu sahaja, amatlah diharapkan setiap lapisan masyarakat mengambil tahu tentang makanan tradisional agar keindahan heterogen makanan ini tidak ditelan zaman di hari kelak di samping mempromosikan keunikan khazanah negara kita di persada dunia. Dengan ini, kami akhiri blog kami dengan ribuan terima kasih kepada pembaca yang sudi meluangkan masa untuk melayari blog kami yang sedikit sebanyak mampu membantu memperluaskan pengetahuan pembaca tentang makanan tradisional



<

2 comments:

  1. Mantap, bertambah sudah pengetahuan saya tentang makanan tradisional

    ReplyDelete
  2. Banyak lagi contoh2 makanan tradisi khas negeri Sabah seperti sinalau bakas dan lain2. Mungkin pada posting selepas ini boleh dipertimbangkan

    ReplyDelete