LAKSA

 LAKSA




1.ASAL USUL LAKSA
- Laksa merupakan sejenis makanan mi berkuah pedas yang terdapa serata Nusantara khususnya dalam kalangan Baba Nyona, Cina Malaysia,Melayu.Laksa menjadi makanan tradisional di Malaysia yang juga terdapat di Singapura,Selatan thailand dan Indonesia

Kenapa Laksa diberi nama Laksa?
Laksa sebenarnya merupakan perkataan yang diambil dalam Bahasa Cina iaitu Laa' () dan Sa () yang bermaksud pedas dan pasir yang merujuk kepada Laksa Nyonya iaitu  rasa pedas dan tekstur berpasir daripada isi udang kering

Sejarah Ringkas:

tempat asal:Melaka iaitu daripada masyarakat Baba Nyonya
   
    Laksa sebenarnya mempunyai pelbagai jenis di seluruh wilayah ini menyebabkan sukar untuk menentukan asal usul hidangan ini dengan tepat. Namun begitu, beberapa resipi laksa telah dibangunkan di sepanjang saluran perdagangan Asia Tenggara—di pelabuhan yang terletak di Pulau PInang, Medan, Melaka, Singapura, Palembang dan Batavia (kini Jakarta); merupakan persinggahan utama di sepanjang laluan rempah-rempah yang bersejarah. Hubungan perdagangan yang intensif antara bandar pelabuhan ini membolehkan pertukaran idea berlaku, termasuk perkongsian resipi.


2.CARA LAKSA DIHIDANGKAN
- laksa lazimnya dimakan bersama makanan sampingan seperti sambal,belacan atau olahan minyak cili.Selain itu, beberapa lauk seperti daging ayam,telur rebus,udang dan ikan dimasukkan ke dalam laksa untuk memantapkan lagi hidangannya.

3.PROSES PEMBUATAN LAKSA
Oleh disebabkan Laksa tidak terhad kepada satu jenis Laksa sahaja,kami akan menjelaskan proses pembuatan Laksa Nyonya(Melaka) iaitu tempat asal Laksa diciptakan.

Bahan-bahan:
  1. Bahagian A : Bahan Kisar Halus
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 inci lengkuas
  • 3 batang serai
  • 3 biji buah keras
  • 1 genggam udang kering yang telah direndam dan toskan airnya
  • 1 inci belacan bakar
  • 3 biji cili merah
  1. Bahagian B : Bahan Kuah
  • 2 liter air rebusan udang
  • 2 kotak kecil santan
  • 1 pek bebola ikan (dibelah 2 setiap 1 biji)
  • 10 biji tau pok (dibelah 2 setiap 1 biji)
  • 15 ekor udang  (dibersihkan)
  • 1 genggam daun kesum
  • 2 kuntum bunga kantan (dibelah 4 setiap 1 kuntum)
  • 3 sudu besar cili kering
  • 2 sudu besar garam (secukup rasa)
  • 1 pek kek ikan (dihiris ikut kesukaan) **optional
  • 4 sudu minyak masak (untuk menumis)
  • 4-6 keping asam keping
  1. Bahagian C : Bahan Ulam dan lain-lain
  • 1 mangkuk taugeh
  • 5 biji limau kasturi (dibelah 2 setiap 1 biji)
  • 6 biji telur rebus (dibelah 2 setiap 1 biji)
  • 1 mangkuk Sambal belacan  tumis
  • 1 peket Mee laksa putih (jenis basah)

Arahan:
  1. Panaskan minyak masak di dalam periuk. Tumiskan bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan cili kering, tumis sehingga pecah minyak.
  2. Masukkan air rebusan udang. Masukkan asam keping, bunga kantan, santan, daun kesum. Kacau rata. Kemudian setelah kuah mula didih, masukkan bahan B yang lain-lain. Masakkan sehingga kuah mendidih. Rasa kuah. Jika cukup rasa boleh padamkan api memasak.
  3. Mee laksa putih (jenis basah) bolehlah direndam sebentar dengan air panas. Kemudian toskan air. Bilas dengan air biasa. Toskan air. Laksa boleh dihidangkan bersama taugeh, limau kasturi, telur rebus dan sambal belacan tumis. Sambal belacan : 1 cawan cili kering kisar, 1 sudu kecil garam dan 2 sudu makan gula, 1 inci belacan bakar dan 4 sudu makan minyak untuk menumis. Masak sehingga cili pecah minyak. 
Siap.SELAMAT MENCUBA!


4.KEISTIMEWAAN LAKSA
Walaupun laksa terdiri daripada pelbagai bentuk dan rasa tetapi setiap lapisan masyarakat tidak kira kaum mahupun agama cukup menggemari laksa yang berbagai jenis ini.Tambahan pula, kepelbagaian laksa ini menyebabkan laksa menjadi salah satu makanan yang terunik kerana terdapat banyak varian dari segi rasa,rupa,proses pembuatan dan sebagainya  Antara jenis laksa yang terdapat di kawasan Nusantara adalah;

Laksa Utara Cina Kedah dan Penang :

  •  Asam Laksa iaitu Laksa Utara pertama terhasil di  Kedah dan  Pulau Pinang 
  •  Laksa Kedah asal  Kedah
  •  Laksa Penang asal  Pulau Pinang
  •  Laksa Perlis asal  Perlis
  •  Laksa Medan asal Medan tergolong dalam laksa utara   
Laksa Kari , Laksa Johor , Laksa Terengganu Kuah Merah , Laksa Pahang

  • Melayu Johor dan Terengganu :
  •  Laksa Johor asal  Johor
  •  Laksa Kari asal  Johor
  •  Laksa Terengganu Kuah Merah  Terengganu
  •  Laksa Pahang  Pahang

Laksam dan Laksa Lemak Putih

  •  Laksam asal Pantai Timur Semenanjung
  •  Laksa Kelantan asal  Kelantan
  •  Laksa Terengganu asal  Terengganu
  •  Laksa Lemak Putih Pahang asal  Pahang

Laksa Cina Peranakan / Baba Nyonya

  •  Laksa Nyonya variasi pertama asal  Melaka
  •  Laksa Sarawak asal  Sarawak
  •  Laksa Katong asal  Singapura
  •  Laksa Betawi asal Betasi
  •  Laksa Banjar asal Banjarmasin
  •  Laksa Siam asal  Thailand

Laksa Melayu dan Baba Nyonya atau Jawa

  •  Melayu dan Baba Nyonya :
  •  Laksa Lemak asal  Melaka
  •  Laksa Tangerang asal Tangerang
  •  Laksa Bogor asal Bogor
  •  Laksa Cibinong asal Jawa barat
  •  Laksa Palembang asal Palembang







Sumber Rujukan:
  • https://ms.wikipedia.org/wiki/Laksa
  • https://cookpad.com/my/recipes/15419600-laksa-nyonya-melaka













No comments:

Post a Comment